Mata si KECIL

Sambungan daripada post Info UltraViolet:

Masalah penglihatan sebenarnya sudah bermula sejak kecil. Mata kanak-kanak kecil lebih berisiko terhadap sinaran matahari kerana mata si kecil terbentuk dengan sempurna. Lensa mata yang lebih telus, sekali gus membenarkan lebih banyak sinaran jarak dekat ke retina.

Kerosakan akibat sinaran matahari ini bersifat kumulatif, iaitu berlaku dalam tempoh yang panjang. Apabila dewasa kanak-kanak ini akan berdepan dengan masalah penuaan makular atau katarak.

Statistik; di United Kingdom kebanyakan warganya mengalami katarak pada usia 72 tahun, manakala di Malaysia pada usia 58 tahun.

Kanak-kanak lebih banyak masa di bawah sinaran matahari berbanding orang dewasa ini berdasarkan masa yang diperuntukkan untuk aktiviti luar bilik darjah.

Statitik: 40% pelajar di Malaysia berhadapan masalah rabun jauh.

Jika di Australia, peraturan sekolah mewajibkan pemakaian kaca mata di kalangan murid apabila mereka berada di luar kelas. Manakala di Malaysia masih belum ada undang-undang sedemikian walaupun pada dasarnya negara kita juga berada dalam iklim yang panas.

Kaedah melindungi mata kanak-kanak adalah dengan penggunaan kaca mata yang bertindak antara 99 hingga 100 peratus daripada sinaran UV. Kaca mata tanpa perlindungan UV boleh menyebabkan mata lebih terdedah pada risiko sinaran UV.

Penyakit kronik yang lain seperti jantung, dapat di cegah dengan melakukan senaman sekerap mungkin, dan mengamalkan diet seimbang, dalam menangani masalah mata juga harus bermula sejak usia kanak-kanak.

oke dah..cukup..cakap serius..dah..dah..dah boleh gerak ke permis KRiSTAL berhampiran. v(^___^)v daaaa..

Advertisements
Categories: Kristal Optometrist, Penemuan, Penyakit | Tags: , , , , , , , , , | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: