rabun jauh makin naik???

salam sejahtera semua,

dialog ibubapa dgn optometrist berkaitan keprihatinan ibubapa yang runsing terhadap kenaikan rabun jauh anaknya

parent: en, macam mana dgn rabun anak saye?

optom: rabun anak en. semakin naik.

parent: hah? naik lagi en? ni pon dah 400 dah power die en.. sampai bile nak naik ni?? setiap tahun asyik naik je…?

optom: macam ni en, pada usia yg mcm ni, mmg rabun jauh akan naik samada cepat atau lambat.. bergantung kepada tumbessaran die dan persekitaran die..

parent : dahtu, boleh ke kite jgn bagi naik power die en?

optom : dari kajian yg dijalankan, ade 3 jenis kanta yg direka khas utk melambatkan proses kenaikkan rabun jauh ni,

1. myovisionmyovision lens drpd carl ziess yang boleh rencatkan kenaikkan rabun jauh sebanyak 30 %

2. myopilux promyopilux pro yang boleh merencatkan kenaikkan rabun jauh sebanyak 38%

3.myopilux maxmyopilux max yang boleh merencatkan kenaikkan rabun sebanyak 62%

parent : hmm mane satu yang sesuai dgn anak saye en?

optom : kite perlu periksa dulu tahap juling pendam die kalo ada, dan saye akan syorkan yang kepada kak dan abang..

kepada parents yang risau rabun jauh anak2 diorang semakin naik, hmm parents boleh fit kan anak2 mereka dgn salah satu kanta yang disebutkan.

tetapi harus diingat, dapatkan pemeriksaan foria (juling pendam) terlebih dahulu untuk memastikan pencapaian yang optimum dalam mengawal kenaikkan rabun anak2 anda

thick glass

 

 

 

Categories: Klinik Terapi Penglihatan | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: