selaput mata

salam sejahtera semua,

hari ini saya ada 1 cerita menarik utk dikongsi bersama

makcik : makcik nak cek mata dan nak buat cermin mata

optom : makcik biasa pakai cermin mata ka?

makcik : biasa pakai, tapi cermin tu dah takde power dah.. tgk jauh kelabu, tgk dekat pon lagi kelabu. kalo boleh makcik nak buat yang terang sikit, bagi nampak nak mengaji pon ok la

optom : ok makcik, insyaallah saya periksa dulu mata makcik ye..

semasa menjalani pemeriksaan, komputer tidak dapat mengenalpasti nilai rabun yang makcik ada. (dalam pemikiran, mesti dah ada selaput) 

pemeriksaan secara manual mendapati makcik mempunyai masalah rabun seperti berikut :-

R : -0.50/-0.75×95 6/45  BEST CORRECTION

L : +0.75/-1.00×100 6/18 BEST CORRECTION

ADD +350

ujian lampu celah biomikroskopi :-

mata kanan

mata kiri

optom: makcik, mata makcik dah ada selaput la makcik, saya cadangkan makcik bileh buang selaput dulu kalo makcik nak nampak jelas balik.

makcik :  doktor, makcik ni takut sangat nak buang selaput. buat je la spek kat makcik. 2 minggu lepas makcik dah p cek dah, depa tak boleh buat sbb depa kata mata makcik ada selaput. makcik takut sangat nak operate.

optom : baiklah, kalo macam tu kita buat spek dulu dan kemudian sy bg makcik try alat bantuan penglihatan supaya dekat nampak lebih jelas lagi

makcik : kenapa macam pelik je bunyi tu doktor? tak mau la, makcik nak buat spek je la.

akibat terlalu takut dgn operation, kesian makcik yang mahu menghabiskan sisa hidupnya dgn ingin membaca al-quran berusaha untuk mendapatkan kembali penglihatannya. SAYANGI MATA KITA

*optom punye target, nasihatkan makcik utk buang selaput atau menggunakan alat bantuan penglihatan (low vision aids)

Categories: Kes Sebenar, Penyakit | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: