sakit kepala, adakah ianya biasa ataupun luar biasa??

salam sejahtera semua, huih, lama betui cek tak update blog nih… tak dan ke buat2 tak dan?? banyak perkara yang berlaku sepanjang december n january  ni.

utk kali ini cek suka nak berkongsi dgn pembaca selakian berkaitan sakit kepala. adakah ianya biasa ataupun luar biasa?? pasti ramai yang pernah sakit kepala kan??

cek bagi 1 kisah benar dgn pembaca semua, dan pikiaq pikiaq la nooo..

 

pesakit : saya nak cek mata sbb dah 3 minggu saya sakit kepala. dah p jumpa doktor, doktor dah bagi ubat, tapi lepas makan ubat tu, sat ja dia ok, tapi lepas tu sakit kepala dia mai balik.nak mangkit pon tak boleh, kalo mangkit tu msti kepala akan sakit, kene tunggu sat utk dia ok sket..

optometrist : selepas pemeriksaan dilakukan, semuanya within normal limit je, cume kanta mata ada selaput sket sbb suka dok tgk org welding. dan yang best finding lagi pada retinanya (urat dalam mata) BILATERAL PAPPILEDEMA. 

nah, terjawab sudah pasal apa saudara ni selalu sakit kepala, rupanya tekanan dalam kepala dia dah over shoot!! ataupon terlalu  tinggi hingga menyebabkan urat dalam matanya atau secara saintifik OPTIC DISC (blind spot) membengkak ke dalam.

MATA KIRI

MATA KANAN

kalao lambat boleh mengakibatkan urat matanya rosak dan sekaligus akan merosakkan penglihatannya (buta istilah lainnya)

pesakit terus di hantar ke hospital untuk tindakan segera.

begitula kisah cek pada kali ini. harap para pembaca boleh faham natijahnya sekiranya di ambil ringan SAKIT KEPALA.

Sampaikanlah kepada mereka yang tidak berkesempatan utk membaca.

salam satu malaysia

Categories: Uncategorized | Tags: , , | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: