TIPS UNTUK PENJAGAAN MATA DAN MAINTAIN POWER MATA ANDA

1. Anda perlu kurangkan focusing sesuatu objek pada jarak dekat dengan mata iaitu maximum 40 minit, kemudian rehatkan mata selama 5 minit
– selalulah melihat permandangan yang jauh, kalau boleh sejauh yang mungkin ^_^

2. Tontonlah televisyen dengan jarak lebih daripada 3 meter
– nasihatkan kepada adik2, saudara atau kawan2 yang sering menonton televisyen dengan jarak dekat3. Ambil masa selama satu jam untuk melakukan aktiviti outdoor
– bersukan ataupun riadah yang boleh menenangkan mata dan fikiran

4. Makanlah makanan yang seimbang🙂
– amalkan pemakanan yang sihat bukan saja baik untuk mata, tapi baik untuk badan dan minda kita.

:: Selamat Beramal ya!
~ Penglihatan Anda Anugerah Allah~

Categories: Uncategorized | Tags: , , , , , , , , , , , | 11 Comments

Post navigation

11 thoughts on “TIPS UNTUK PENJAGAAN MATA DAN MAINTAIN POWER MATA ANDA

  1. ashikin

    Salam sye nak tnye klau rabun silau sebelah kanan 100 ,dn kiri rabun jauh 75..perlu ke pakai cermin mata.

    • salam.
      terima kasih kerana bertanya shikin..
      ye shikin, sekiranya shikin ada masalah dgn sakit kepala, pening2 sukar utk melihat jauh dan dekat, mata berair, shikin memerlukan kacamata utk mengurangkan maslah tersebut.
      sekian terima kasih

  2. budakkacamata

    salam… sy nk tnya…mata sy rabun jauh…tp sy xamalkn pkai cermin mata… kpala sy slalu brasa pning time duk dpn laptop…. n krja sy pom hari2 mngadap komputer… adakah sy perlu memakai cermin mta…?

  3. melayu kulim

    kedai cermin mata tuan tiada dalam – http://www.dropbox.com/sh/2xlh8q05sn717vp/pI_3mzmrB-/LISTING%20BBCD.pdf

  4. kevin

    silau mata saya 700 saya pakai cermin mata,,,bolehkah dapat improve tq

  5. assalamualaikum, saya berumur 15 tahun , mata saye rabun jauh belah kanan 500 silau 1.20 mata belah kiri 300 silau lupe tapi dalam 100++ macam tu.. saye baru je cek tak tau pula yg saye rabun patut lah mase kat kelas saye tak berapa nampak apa yg cikgu tulis kat papan tapi saye nampak lagi bila dari jauh cuma kabur sikit , perlu ke saye pakai spek? sebab tempat yg saye cek tu kata kalau pakai skrang nanti pening dan dia kata lagi mata rabun bergantung pada cukup tidur ke tak, sebab kalau tak cukup tidur dia kata tak dpat nak pastikan rabun yg sebenar.. bila saye belajar menganggu sangat mata ni huhu .. jadi kena pakai spek sekarang ke?

    • waalaikum salam nurisa.. dah nak xm ye. gud lak ye
      masalah penglihatan nurisa ini perlulah dirujuk kpd pakar optometrist dan perlukan pemeriksaan yg terperinci. sekiranya penglihatan nurisa bermasalah dan nurisa perlukan cerminmata utk mengurangkan masalah tersebut
      selamat maju dan berjaya:-)

  6. ok, terima kasih banyak banyak🙂 saya akan bagitau mak dan ayah haha :3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: